Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
De knusse vijftiger jaren - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
De knusse vijftiger jaren


Direct na onze bevrijding in 1945 werd het in de wijken gebruikelijk, om een buurtvereninging op te richten. Waarin enige lullige en oubollige spelletjes hét hoogtepunt waren tijdens 30 april en 5 mei. Met als klap op de vuurpijl 'n rondgang door één der (toen nog) vele Dordtse muziekkorpsen. Ondermeer: Het Fanfarekorps / De Bazuin/ De Volharding Kunst na Arbeid/ De Harmonie/ Het Philharmonisch Orkest/ Solideo Gloria/ en last but not least Jubal. Dat in die jaren nog 'n Tamboers en Pijperskorps was. En de plaatselijk beroemde deun: "Miena kom 'es gauw naar buiten" door de Dordtse dreven liet schallen.

Dóch een Gemeentebestuur dat zichzelf respecteert, coördineert zoiets om alles rondom Koninginnedag en- Bevrijdingsdag in de "vereiste banen" te leiden. Waartoe: "De Hoffeesten" in het leven werden geroepen met 't oogmerk op die gedenkwaardige dagen, "georganiseerd" vrolijk te zijn. Waarvoor, ook de bovenvermelde muziek-korpsen werden ingeschakeld, maar de hoofdmoot hiervan afspeelde zich af in en rondom het Stedelijke Stadcentrum. Gelardeerd met: een Mega-Kermis die 'n groot deel van de binnenstad en het Beverwijcksplein besloeg. Met als episch centrum - een enorme muziektent - die in vol ornaat werd opgezet op het pleintje, voor de Bonspaarbank op de hoek van de Joh. de Wittstraat/Bagijnhof.
Waarin, vele artiesten bekend van de radio zijnde geroutineerd en met schwung optraden. Zoals - de Wama's - Lou Bandy - Frans Vrolijk (de ontdekker van André van Duin) - Willy Vervoort - De Selvera's. Het Coctail-trio - de Ramblers o.l.v. Theo Uden Masman. Kortom, de Gemeente Dordrecht spaarde kosten nog moeite om het puikje van Hilversum naar ons toén- nog wat geïsoleerd liggende eiland te halen. Omdat de televisie nog in de kinderschoenen stond konden de optredende coryfeeën - alleen via affiches en hun (radio)optredens - publiekslievelingen worden. Maar helaas pindakaas, ook dit komt nooit weerom (...).

J. en F. Kattemölle