Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Eng bij die klokken - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Eng bij die klokken


Toen ik een jaar of 9 was, ben ik op een dag met mijn vriendje en zijn vader naar de Grote Kerk gegaan. Ik woonde al 9 jaar in Dordt, en had nog nooit de Grote Kerk beklommen. Dat was teveel voor de vader van mijn vriendje, en hij besloot ons mee te nemen. Op de fiets naar de kerk, en daar aangekomen zouden we gaan klimmen.

In mijn herinnering was het een enorm gevaarte die Grote Kerk . Nou is ie ook wel groot, maar je onthoudt alles toch anders dan het is. Het eind naar boven, de toren in, was verschrikkelijk vermoeiend. Trap na trap, tree na tree, en alles in wentelvorm. Waar was het einde? Halverwege de klim begonnen de klokken te spelen. Een aardig geluid, ook zonder basklok.

Het klokkengelui bracht mijn vriendjes vader op een idee. Halverwege een trap stond een deur open, die naar de klokken leidde. Wij liepen achter de vader aan, de deur door, naar de klokken. Nou, dat hebben we geweten. Een oorverdovend kabaal vulde de ruimte die vol hing met luidende klokken. En dan niet van die kleintjes, maar enorme bellen. Mijn vriendje en ik schreeuwden tegen elkaar, boven het geluid uit. Maar al dat lawaai werd me teveel. Ik barstte in huilen uit, en wilde weg. Eenmaal veilig boven in de toren konden we weer tot rust komen.

Pas veel later, toen ik 22 was, kwam ik mijn toenmalige vriendje tegen. We praatten over vroeger, en opeens zei hij:"Wist je wel dat je helemaal niet bij die klokken mocht komen? Mijn vader vond het gewoon leuk om ons dat te laten zien!"

Hans de Witte