Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
De kaakjesfabriek - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
De kaakjesfabriek


"Ik heb een groot aantal jaren (45 jaar) gewerkt voor de Victoria-fabriek" (de kaakjesfabriek)

Interview met een oud-werkneemster.

"Ik werkte op de factureerafdeling en later op de sociale afdeling en de afdeling personeelszaken, met name de ziektecontrole." Het bedrijf nam zelf de ziektecontrole ter hand, door middel van huisbezoeken.

Voordat er destijds personeelsleden (jonge meisjes) werden aangenomen, werd er eerst huisbezoek afgelegd om te kijken of het thuis netjes en hygiënisch was. Het was immers een levensmiddelenfabriek, dus hygiëne was belangrijk. Personeelsleden werden ook in de gelegenheid gesteld om in de fabriek te douchen, omdat deze in de meeste woningen ontbraken. Men kon dan onder werktijd onder de douche, maar dat half uur moest dan later wel weer worden ingehaald.

Het bedrijf stond als sociaal voelend bekend. Men organiseerde huishoudlessen en overige opleidingen. Er werden diverse zaken georganiseerd, zoals feestavonden, een jaarlijkse boottocht met het personeel en er was onder andere een wandelclub, mandolineclub, turnclub en een biljartclub voor het personeel. Er werd veel georganiseerd zoals: de paaswandeltochten, een kampweek voor jongens en een kampweek voor meisjes. Deze trokken veel deelnemers uit de wijde omtrek. Veel personeelsleden kwamen ook van buiten Dordrecht (o.a. Klundert, Fijnaart, Dinteloord, Zevenbergschenboek, Leerdam, Zwijndrecht, Ridderkerk, Hendrik-Ido Ambacht, Bolnes.)

's Zaterdags werd er tot één uur gewerkt. Op een geven moment werd de vrije zaterdagochtend ingevoerd. Bovendien kreeg het kantoorpersoneel één vrije middag in de maand. Maar deze vrije middag is later afgeschaft vanwege de gelijkschakeling van kantoorpersoneel met het fabriekspersoneel. Er werd door de factureerafdeling in die tijd redelijk vaak overgewerkt; dat ging min of meer vanzelf: je had namelijk hart voor de zaak. Het werd niet vergoed of gecompenseerd door vrije uren. Later werd hier wel een gunstige regeling voor getroffen.

Oud werkneemster