Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Een putjesschepper met een rijbewijs - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Een putjesschepper met een rijbewijs


"Mijn" Seddon-Diesel torste destijds een enorm indrukwekkend ogende vacumketel van 4.000 liter vuile inhoud en ook een schoonwatertank van 1000 liter op het chassis. Het betreft een reinigingstruck waarvan op het chassis een enorme vacumtank is gemonteerd. In de volksmond ook wel Puttenzuiger genaamd. Waarmee ik zowel de Staart, de Indische buurt, de Vogelbuurt, het Land van Valk, de Afrikaanse buurt, het Lijnbaangebied, het Bleyenhoekgebied, de negentiende-eeuwse schil, alles links en rechts van de Singels, het havengebied, dan wel het binnenstedelijke gebied al noest puttenslurpend bezocht.

Kinderen waren enerzijds zeer beducht voor die grote slobberwagen, die iedere straatput grommend en sissend van een erg mysterieuze inhoud ontdeed. Maar anderzijds werden ze als vliegen op de stroop er naar toegetrokken, om nieuwsgierig in zo'n donker gat te loeren - hopende op enige verrassingen. Die voor hen bestonden uit reeds lang teloor gewaande lang teloor gewaande tollen en gummiballetjes, die als ze bovenop dreven er door hen razendsnel uit werden gegrist. Vooral op vrije woensdagmiddagen dromden zij al joelend van de pret om die puttensnurkel heen, waarbij ze over elkaar heen buitelden om als eerste bij de volgende put te komen, met het oogmerk om "lekker puh" op de eerste rang te staan tijdens hun fel bevochten sprokkelrace.

's Zomers als het me soms te dol werd, spoot ik hen olijkerwijze met een persslang vanuit de schoonwatertank over hun koppies heen; kleddernat! Waardoor ze naar huis afdropen om zich te drogen.

Dit was doorgaans maar respijt van een stiefkwartiertje, even zo vrolijk draafden ze dan weer geheel verkleed op, om maar niks te missen van wat al die geheimzinnige straatputten zoal prijs zouden geven. Maar ach, als het me dan helemaal te gortig werd, hing ik voor even mijn zuigpijp in rustende klembeugelstand en reed naar een verdiepte rioolput die pure onversneden stront bevatte. Dan stonk de luchtuitlaat als een bunzing, waarna alleen nog maar de hardijzers onder hen mee bleven huppelen.

Rondom het Nieuwkerksplein was dit varkentje snel gewassen, omdat ik dr dan de verdiepte rioolput nabij de "Uienkeet" van Aagie Beuk leeg trok. Die naar zich wel laat raden, een overheerlijk luchie deed opborrelen.

Ja, h, h; dn gingen die dartele gannefen er als een speer vandoor, doordat ze dan kotsend de benen uit hun kont renden om bij die vuile stinkwagen vandaan te komen. Ikzelf was daar inmiddels meer in gepokt en gemazeld, hoewel ik moet bekennen dat k ik zeer blij was; als die "miechemlading" was gelost!

B. Kattemlle

Gedurende vijf jaar (van 1963 tot 1968) is krabbelaar dezes, chauffeur / machinebedieningsman op zo/n puttenzuiger geweest. En wel bij de voormalige Dordtse Reinigings & Ontsmettingsdienst met als taak: Alle zich ten noorden van de spoorlijn Rotterdam/Breda in het wegdek of trottoir bevindende straatkolken (regenwaterafvoeren) jaarlijks twee maal leeg te slobberen.