Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Een spookhuis - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Een spookhuis


Waar kan een kind beter opgroeien dan in oud Dordt, geboren en getogen in de schaduw van de Dordtse dom en nu woonachtig in Nieuw-Zeeland, heb ik een jeugdherinnering aan ons kattenkwaad in 1960. Er was niets mooiers dan de havens, de Nieuwe Haven, de Wolwevershaven er was altijd wel iets te doen. Zo stond er aan het einde van de Wolwevershaven - waar nu een groot huis gebouwd is - een brugwachtershuisje met een groot oud vervallen huis er naast. Dat huis stond al een poosje leeg en na enige bezoeken van de locale jeugd waren de ramen kapotgeslagen en de voordeur was opengebroken.

Op een mooie en vrije woensdag middag was ik met enige vrienden het oude huis aan het verkennen, want ja, het moest hier toch wel spoken 's nachts. Na een oude beddenspiraal gevonden te hebben die door de laatste bewoners was achter gelaten, werd er flink op en neer gesprongen. Steeds hoger! Totdat een van ons een politieagent aan de overkant op de Kuipershaven zag aankomen. De agent had wat zien bewegen in het oude huis en zette het op een trappen om op-volle-kracht-voor-uit deze indringers in te rekenen. Gelukkig voor ons maar pech voor hem was dat de Damiatenbrug open stond en zodoende moest deze brave diender helemaal om de haven heen rijden om bij ons te komen.

Wij zaten als ratten in de val, wij konden nergens heen, met de brug open konden wij alleen nog maar de Wolwevershaven af waar deze smeris al puffend op zijn zwarte dienstfiets aan gescheurd kwam. Maar gelukkig was het laag water, en er was dus een strandje ontstaan langs de Oude Maas. Wij lieten ons snel langs de kade naar beneden glijden en liepen vliegensvlug naar de Buiten Walevest. Ik had het gezicht van die agent wel eens willen zien toen de goede man zag dat het huis leeg was. Een verlaten huis waar geen enkel spoor van de geconstateerde indringers te bespeuren viel. Het zou best kunnen dat hij toen ook ineens in spoken is gaan geloven!

Henk de Jong

Nieuw Zeeland