Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Stadsontwikkeling - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Stadsontwikkeling


Reeds 25 jaar een zeer contente binnenstadbewoner zijnde, zie ik geheel in tegenstelling tot mijn bejaarde en puur Dordtse buurvrouw, Opoe Gerritse, de huidige binnenstedelijke facelift op en rondom het Statenplein, het Begijnhof, het Achterom en het Lombardgebied zeer verwachtingsvol tegemoet.

"Zwaar klote, en die hoge here motte altijd wel wat verandere", gromt Opoe hierover, duchtig in haar wiek geschoten. "An dat Stateplein en de Begijnhof mankeerde toch niks? Ik hep ut 'r me hele leve al mee gedaan en wat motte wij as gewone kalisse nou met al die nieuwe en dure kapsoneszake, want ik heb genog an de Aldi, Zeeman en de Wibra. Late ze daar op dat Stadskantoor al die onzin-sasselewiete maar lekker in d'r lui reet steke, ík zit alleen nog maar te wachte op een ouwerwetse slager en een kruidenier, waar ik an de toonbank gezellig gehollepe wor. Alleen al die supermarrekte zijn nou nog maar in zwang, waar je zellef je boodschappe uit de rekke mot visse, waar ik met m'n 'Hans Anders'-brillegie errug mee tob. Trouwes, zo'n supermarrek-chef heb wel 'es in de krant geschreve dat ie de schurf hep an volk zoas ik ben en dat wij maar naar de goedkopere zake motte gaan. Nou, daar heb ik schijt an. As bij hem de koffie in de aan bieding is, zie je mij toch éch niet in een duurdere toko."

"Opoe toch", berispte ik haar goedmoedig. "U bent een azijnzuurzeikerig grumpy old woman, die beducht is voor de totale teloorgang van het stedelijke familiezilver. U gaat niet met de tijd mee en wilt halsstarrig met de hakken in het zand de vooruitgang frustreren."

"Ja, lul jij maar raak, jij ben veel jonger as ik", iezegrimde ze, "mijn tijd zal ut wel dure. Met al die moderne strapatse wil ik an me ouwe lijf ech geen polonaise meer. En, laat nou de jongere mense daar hun poen maar 'es over de balk gooie. Ik heb genog aan un halleffie brood en un onsie wors, un stukkie vlees en groente met piepers per dag, me klere zijn errug degelijk, die draag ik in de res van me leve wel af."

Niet zinnig mee te praten dus, met dat stronteigenwijze oude mens, maar ze zet wel een statement neer, dat naar verluidt de algemene mening der ouderen onder ons weergeeft. Echter ik zelf, die nog een ietsje meer piep is, zie het toch wel zitten met een vernieuwde binnenstad.

F.H. Kattemölle Sr.