Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Skyline - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Skyline


Zeer regelmatig passeer ik met mijn binnenschip het oude en zo warm uitnodigend havenfront van de oudste stad van Holland: Dordrecht. Vanuit Rotterdam 'naar boven' (het Roergebied) varende, geniet ik (geboren en getogen Schapenkop) keer op keer weer van het moment waarop ik vanaf de Oude Maas die majestueus hoge, en de hele omgeving dominerende spoorbrug in het vizier krijg. Pal daarnaast ontvouwt zich, vanaf de Kalkhaven tot aan de Riedijkshaven, een 'waterborderarchitectuur', die me geroerd nostalgisch naar een heel ver verleden doet terugverlangen. Dan denk ik: dit moeten we koesteren, omdat immers alles van waarde zeer kwetsbaar is!

Meestal kom ik op die wat lyrische gedachte als ik op weg naar Duitsland nog maar nauwelijks die turbulente Maasstad achter me heb gelaten, waar beton, staal en glas de beide rivieroevers tot Amerikaanse fašades hebben verheven, waarvan een geweldige zakelijk futuristische kilte afstraalt. Een oord waar ik zo snel mogelijk aan voorbij wil gaan, en mijn hart springt pas weer passievol open als ik de Hooikade met de Catharijnepoort , het Blauwpoortsplein, de fenomenale achterzijde van de Wolwevershaven, de Groothoofdspoort en Hotel Bellevue aan me voorbij zie glijden. Dan besef ik: hier liggen mijn roots, daarachter ben ik geboren. Ik ervaar dit als een unicum, dat je nergens anders langs het water aantreft, en om dit allemaal nog eens extra te benadrukken: vanuit die prachtige oude serre van Hotel Bellevue biedt de stad Dordrecht ook nog het mooiste panorama op een drie-rivierenpunt dat zijn weerga niet kent.

Tja, zo dromerig het oude Dordt passerend, waarbij de Grote Kerk voor mij een baken in een woelige wereld is, voel ik me dan als Alice in Wonderland, wat je niet van een nuchtere en pragmatische schipper zou verwachten. Echter, alles heeft een reden. Aan het roer staand (wat tegenwoordig zittend achter een stuurknuppeltje plaatsvindt) ben je vaak een eenzaam mens. En zo'n bestaan noodt tot overpeinzingen. Doorgaans waaien mijn gedachten weg als veertjes in de wind, maar als 'Moeder de vrouw' een uurtje achter de roerknuppel zit, dan noteer ik vaak mijn indrukken op een laptop.

Zo, Dordt aan stuurboord in de kijker hebbend, wordt het me soms toch ook wel wat somber te moede. Bijvoorbeeld als ik aan het onomkeerbare keerbare verdwijnen van de Scheepswerf 'De Biesbosch' denk, waar vele schippersgeneraties van rederijschepen hebben gekalefaterd. Einde van een roemrijk tijdperk dus! Op die plek zullen dan, net als aan het kopeinde van de oude Merwekade, zeer prijzige woonobjecten verrijzen, waarin een nostalgicus als ik nog niet dood gevonden zou willen worden. Dit omdat daar naar mijn mening totaal geen warmte en charme, kortom geen ziel in huist. Keken die moderne en kil tekenende architecten nu maar eens naar al die de-tand-des-tijds glansrijk doorstaan hebbende objecten van de bouwmeesters uit vervlogen eeuwen. Vanuit die invalshoeken zouden zij alsnog ge´nspireerd raken om middels hedendaagse geavanceerde constructiemethodes bouwwerken te realiseren, gedachtig Bredero's: "In het heden ligt het verleden, in het nu wat komen zal!" Hiermee beginnende bij die ex-scheepswerf en het Centrale Merwedehaven-terrein.

Japik van de Want a/b
MS Butterfly