Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Ik wil oversteken - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Ik wil oversteken


"IK WIL OVERSTEKEN EN IK WACHT LANG, ................HEEL LANG", zegt het kind in de folder die hier voor me ligt. Hoewel al even geleden, herinner ik me deze actie nog heel goed. Buurtbewoners, getooid in zwart-witte poncho's met zebramaskers, probeerden deze folder uit te delen aan automobilisten die over de Noordendijk van en naar de binnenstad scheurden. Een hachelijke onderneming..............

De verkeerssituatie op de Noordendijk is al jaren een bron van zorg voor ons buurtbewoners. Wat je ook doet, er verandert niets. Het oversteken van de Noordendijk, die ons woongebied doorsnijdt, is en blijft een ramp voor groot en klein. En er móet daar worden overgestoken: vanaf het Matena'spad-gebied om nog even snel een brief te posten, naar de bushalte te gaan, de waterbus te nemen, snoep of een ijsje te halen bij Vatan, speelgoed te lenen bij de Luifel, een pintje te pakken in de Vrijheid en vanaf de Lijnbaan om naar school, een supermarkt, een buurthuis, het postkantoor of station te gaan. Vooral bij het kruispunt ter hoogte van de Kromhout en de Noorderstraat is dit een levensgevaarlijke onderneming.

Op de Nationale Straatspeeldag 2000 hebben we dit oversteek-probleem nog eens extra onder de aandacht willen brengen. Met behulp van de Stadswacht en een reusachtige steltenloper van Circus Royal (die als enige een goed overzicht had op dit rottige punt) staken kinderen over op een zebrapad, gemaakt van een witte en zwarte plank. Zo konden ze eindelijk veilig de overkant bereiken en gaan spelen op het grote springkussen midden op de Noorderstraat, aan de overkant van de dijk. Bovendien was de Kromhout afgezet, om de automobilisten er op te wijzen dat het éénrichtingsverkeerbord er niet voor niets staat. En zo speelden kinderen eindelijk eens veilig op de straat, zonder steeds maar weer 'een blik op het blik' te moeten werpen. Ze konden in de door het Buurt Service Team opgezette kraam balletjes gooien naar de blikjes en een ballon oplaten. Het was dus feest, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ons als ouders. Eindelijk hoefden we eens niet ons hart vast te houden als onze kinderen de dijk overstaken .

Deze acties waren niet alleen georganiseerd om aandacht te vragen voor onze huidige onveilige situatie, maar ook in de hoop dat er bij de herinrichting van de Noordendijk eens serieus gekeken zou gaan worden naar een veilige oversteekplaats voor voetgangers. Zeker nu het er naar uit gaat zien dat er steeds meer verkeer over de dijk zal gaan denderen, gezien toekomstprognoses over de populariteit van Dordrecht en de geplande nieuwbouw aan de Riedijkhaven.

?De Noordendijk een racebaan ??? Mooi niet !!!"

Wanneer je de gemeente rechtstreeks aanspreekt op de onveiligheid, krijg je te horen dat het oversteken op de Noordendijk 'objectief veilig' is, omdat er relatief nog weinig ongelukken zijn gebeurd. De onveilige situatie waar de bewoners over spreken is 'slechts subjectief'. Het geduld van de voetganger wordt (te) lang op de proef gesteld. "Ik wil oversteken en ik wacht lang .................., heel lang", en ik krijg het idee dat het kennelijk wachten is op het eerste dodelijke slachtoffer. Wie zal het zijn: familie of een bekende? Of om even in cliché's te denken: een kind dat met alle aandacht bij het spel even niet uitkijkt, een waggelende dronkaard of een slechtziende bejaarde?

Misschien dat het plaatsen van oplichtende waarschuwingsborden op de Noordendijk 'PAS OP VOOR OVERSTEKEND WILD' wél een rembekrachtiging/schrikreactie bij automobilisten/bewoners op zal leveren. Voor de Gemeente een goedkope oplossing om deze oversteek 'objectief onveilig' en vervolgens weer veilig te maken. Dan vang je twee vliegen in een HELE GROTE KLAP .............. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TANG BOENG

Donnie Prade-Greve