Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Ons eigen huis - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Ons eigen huis


Het huis woont heel prettig. Het enige waar we aan moeten wennen is het lopen van trappen, want hiervoor woonden we in een appartement. Achter de bescheiden, ingetogen gevel zou je niet 700 m3 leefruimte vermoeden, met een mooie lichtval en een binnenpatio. Er zijn zoveel verborgen bijzonderheden in Dordrecht... dit is er een van.

Mensen hebben vaak de associatie dat een burgemeester woont in een huis dat door de gemeente gekocht wordt, een ambtswoning. Ze denken dan aan een luxe villa. Mensen vroegen zich af, toen ik in juni 2000 benoemd werd 'waar gaat de nieuwe burgemeester nou wonen?'
Wij kochten een leegstaande, nieuwgebouwde woning, in een buurt met een hoog percentage rijksmonumenten: de Grotekerksbuurt. Bik+Mulder Architecten uit Leiden hebben uitgerekend daar een nieuw, modern pand opgetrokken. Wij kochten dat huis als privé-eigendom. We zijn niet gewend om de gemeente lastig te vallen met het regelen van huisvesting. We zijn gewend om dat zelf te regelen.

Ik kreeg veel reacties van mensen waarin medelijden meeklonk 'heeft de gemeente maar zo'n pand voor u gekocht?' Dan leg je uit dat je het zelf wilde. Dat mijn vrouw en ik gelijk verliefd werden op dat pand. Daar schrikken mensen dan van: 'o jee, wat heb ik nu weer gezegd' en dat leidt tot vreemde situaties. Dat is grappig.

We vinden wonen in de binnenstad belangrijk. Je kan naar het stadskantoor en het stadhuis lopen. Je maakt mee wat er leeft in de stad. Je wordt ervaringsdeskundige. Ook al moet je je daar gezien je positie voorzichtig over uitlaten. Je hebt ervaring met het verkeer, je weet hoe het is om in de nabijheid van het carillion te wonen en hebt een mening over al dan niet overlast van de beiaard. De allerbelangrijkste reden voor onze keuze is, dat je in de Dordste binnenstad heel mooi woont. Ondanks soms meelijkwekkende blikken van inwoners, zien architecten het als een bemoediging: dat zo'n huis op zo'n plek echt kan. De binnenstad moet een levende binnenstad zijn, geen mausoleum en ook geen Anton Pieck-plek.

R. Bandell