Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
On line - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
On line


Kerst anno 2000. Kunstsneeuw op het raam suggereert een witte winter en de gierende oostenwind doet daaraan mee. Maar binnen, in onze nieuwe woning aan de Jan Schoutenstraat, is het echt gezellig. De gashaard gloeit weldadig, de katten snorren tevreden. "Lieverd, kan ik soms helpen?", roep ik vanuit mijn luie stoel. "Nee hoor", roept de lieverd terug uit de keuken, "jij hebt de laatste weken hard gewerkt om dit huis voor kerst op orde te krijgen. Laat mij nu maar koken." "Ok", antwoord ik richting de lekkere geuren, "dan ga ik de computer verder aansluiten. Misschien krijgen we nog kerstmail". Na goedkeurend gebrom en een "ik roep je wel" ga ik naar mijn werkkamer.

Het 'verder aansluiten' is trouwens niet meer dan de stekker in het stopcontact doen. Na het inloggen verschijnt inderdaad de tekst 'u heeft 1 bericht'. Ik open het en? "Heden is u een Verlosser geboren", schalt het door de luidsprekers toenemende bevolking . Op het beeldscherm verschijnt een wit figuur? en het spreidt de vleugels. Ik deins met stoel en al achteruit. "Christus nog aan toe", roep ik uit, "een engel!" Het wezen komt close up, kijkt mij nieuwsgierig aan en zegt: "Inderdaad, ik ben een boodschapper. Maar hoe kent u de naam van degene wiens geboorte ik aankondig?" Verbluft staar ik naar het scherm. "Geboorte?", herhaal ik schaapachtig, "bedoelt u die van Christus?" Het vriendelijke, maar onzijdige gelaat straalt: "Die en niemand anders." Ik verman me, kijk naar het scherm en zeg tegen de beeldbuis: "Nou moet u mij niet kwalijk nemen, maar u bent met deze boodschap wel bijna 2000 jaar te laat." Het engelachtige gelaat verstart en het wezen sluit de ogen. Na een korte stilte kuch ik wat en vraag: "Eh engel, hebben wij nog contact?" De boodschapper opent de hemelse ogen. "Mens", zegt het wezen plechtig, "u bent in deze era de eerste die wordt ingewijd in de hemelse administratie." "Administratie? In de hemel? U maakt een grapje!" De afgezant kijkt mij aan: "Mens, u moet niet zo minachtend doen over de hemel. Het is geen statische plaats, maar een dynamische." Geschrokken bied ik mijn excuses aan. "Het is al goed", vervolgt de engel de boodschap. "Welnu, door de toenemende bevolking wordt het noodzakelijk de administratie te automatiseren. Vooral omdat op aarde steeds meer oorlogen gevoerd worden. Het aantal te selecteren en op te nemen zielen stijgt en dat is met de hand niet meer bij te houden. Omdat er tegenwoordig ook programmeurs en systeembeheerders doodgaan, kunnen wij hun kennis inzetten." Het wezen zwijgt. Ik knik begrijpend, het klinkt logisch. "Engel", vraag ik na een poosje, "heeft u een naam?" De afgezant lacht. "Jawel, mijn naam is Gabriel Deux." "Ok Gabriel Deux", ga ik verder. "Waarom bent u hier, op dit tijdstip?" Het gelaat toont een pijnlijke trek: "Een computerfoutje. 't Heeft te maken met de nullen in dit jaartal. Het zal niet weer gebeuren." Na enig peinzen vraag ik: "Gabriel, hoe komt het dat de boodschap van 2000 jaar geleden nog steeds niet wordt gehoord? Trouwens, wat is de werkelijke bedoeling van het kerstverhaal?" "Mens", antwoordt de engel, "het verhaal dient als leidraad voor de mensheid op haar weg naar geestelijke volwassenheid. Het kerstverhaal geeft in grote lijnen aan hoe te leven om dat punt te bereiken. Het begrip liefde staat hierin centraal." Ik knik?..

"Mannetje", klinkt het opeens van beneden, "het eten is klaar!" Ik draai mij om. "Ik kom eraan!" Als ik weer naar het scherm kijk is het leeg en mijn verbinding staat 'off line'. Aan tafel vraagt mijn lieverd: "En, was er nog e-mail?" "Ja", antwoord ik. "Slechts n bericht, maar het is wel bestemd voor de gehele mensheid."


Nick Lambermont