Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Nooit te laat - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Nooit te laat

Dordrecht op zaterdagmiddag. 't Is maar goed dat er wandelpromenades zijn gemaakt. Waar zouden we anders al die voetgangers moeten laten? Ik kende alternatieve routes en koos er een, samen met Djinn, langs het oude stadhuis. Geen interessante trouwerijen, zo te zien. Wel een indringende vraag. De steen met de jodenster hangt halverwege de muur. 'Je moet het je kinderen vertellen' staat er op.

'Wat moet je mij vertellen?' vroeg mijn zoon, die dit voor het eerst las. Met een schok besefte ik hier al honderd keer langsgekomen te zijn en dat mijn zoon intussen al acht jaar oud was. Ik vond het moeilijk dit goed uit te leggen. Met zorgvuldig gekozen woorden vertelde ik hem hoe veel mensen eerst apart gezet en later zinloos vermoord waren. Omdat, ja, waarom? Elke reden die ik aanvoerde klonk overduidelijk dom en zinloos, ook 'de oorlog'. Ik voelde woede in mezelf, en merkte dat ik midden in een winkel doorpraatte met tranen in mijn ogen.

'Het gebeurt nog steeds. In andere vormen,' vervolgde ik. Mijn zoon keek mij met zijn grijsblauwe ogen vanonder het lichtblonde haar aan. 'Ik ben niet arisch mamma, want mijn ogen zijn niet blauw maar grijs.' Samen stelden we ons voor hoe een deel van zijn klas weggehaald zou worden. Eigenlijk konden we ons dat geen van beiden indenken. Wij hadden immers de oorlog niet meegemaakt. We spraken af voortaan te praten over alles wat niet in de haak was. Als we dat allemáál doen, is de kans dat het ooit weer zover kan komen een heel klein beetje kleiner geworden.

Jehanne Hulsman