Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/verhalenvandordrecht/include/db.php on line 3
Koffie heren - uit Verhalen van Dordrecht
Home
Verhalen
van Dordrecht
Koffie heren


Iedere Dordtenaar kent natuurlijk de Wolwevershaven. De huizen daar staan met de voorgevels naar de haven gekeerd en de achterzijde geeft een ruime blik op de stromende rivier met het wisselend beeld dat de scheepvaart biedt. De meeste huizen hebben achter nog een lap grond. Er zijn echter ook huizen waarvan de achtergevel uit het water omhoog rijst. Van zo'n huis hadden wij de zonneschermen in onderhoud. Dat hield in: deze ieder jaar afnemen en schoonmaken, en eventueel linten en koorden vernieuwen. Gedurende de winter werden ze in het onderhuis bewaard tot het komende voorjaar.

De tijd was weer aangebroken dat we aan de slag moesten om zonneschermen op te hangen. Hein en Piet hadden de schermen alvast in de kamers neergezet waar ze geplaatst moesten worden. Het was een lastige klus om ze aan de buitenzijde van de woning te bevestigen. Met ladders erbij te komen was onmogelijk, vanwege het water. Stellingen bouwen was veel te duur en nogal omslachtig. Maar we hadden er iets op gevonden. Een dikke plank, van zo'n vijf meter lang en dertig centimeter breed werd een meter uit het geopende raam geschoven. Onder het resterende eind binnen in de kamer werd een stoel gezet. Voor dit karwei waren twee mannen nodig. En om buiten op de plank te staan en het werk te doen, de ander om binnen op het uiteinde van de plank zitten en zo het omkiepen te voorkomen. Per verdieping werd er dan gewisseld.

De bovenste verdieping was al gereed, met de tweede waren we zojuist begonnen. Piet stond nu buiten op de plank en had de jaloezie in de steunen gelegd. Hij deed zijn uiterste best het trekkoord door een gat in het raamkozijn naar binnen te werken. Hein zat binnen op de plank toen het dienstmeisje met twee dampende koppen koffie de kamer in kwam, uitroepend: "Koffie heren!" Hein sprong overeind om het heerlijk geurend vocht aan te pakken. De gevolgen bleven niet uit. Met een vervaarlijke klap vloog het eind waarop hij gezeten had tegen het plafond. Piet voelde buiten de plank scheef gaan. Met een luide vloek gleed hij eraf, zo de rivier in. Hein en het meisje renden naar het raam om te zien waar Piet bleef. Ze zagen hem een heel eind weg boven water komen. Er stond nogal 'n stroming.

Gelukkig was Piet de zwemkunst meester. Hein brulde hem nog na: "Niet tegen de stroom in hoor, met de stroom mee naar de kant!" Nu, dat deed Piet dan ook. Aan de Buitenwalevest bereikte hij het daar aanwezige trapje. Hein was hem tegemoet gelopen. Je begrijpt, het was op vechten af. Even later zat Piet met ondergoed van de clint aan in de keuken. Zijn kleren werden gedroogd. Het was gelukkig goed afgelopen. Op de zaak liep Piet nog jarenlang rood aan als er geroepen werd: "Koffie heren".

J.H. Recourt